Flyttips för en enkel och smidig flytt 

Att flytta kan vara en efterlängtad och spännande dag. Att flytta brukar ofta bli stressigt, hur mycket man än planerar och förbereder. Även om stressen i vissa fall inte går att undvika finns det en del saker du kan göra för att förebygga det värsta kaoset. 

Planering är A och O 

Det första och viktigaste tipset är att planera inför flytten. Planera tiden innan flytten så du hinner med allt du måste göra. Planera även flyttdagen och tiden för uppackning och övrigt. För att flytten ska fortgå så smidigt som möjligt bör du fundera på vilka saker du ska behålla och göra dig av med så fort du får ett flyttdatum. 

Hyra flyttfirma eller flytta själv? 

Så fort du vet att du ska flytta kan du börja fundera över om du ska hyra en flyttfirma eller flytta på egen hand. Båda alternativ har sina för- och nackdelar. Vilket alternativ som passar dig bäst beror säkerligen till största del på din ekonomiska situation. Det kostar en hel del pengar att hyra flyttfirma, framförallt om du har ett stort bohag och ska flytta långt. När du överväger om du vill anlita en flyttfirma eller inte bör du ta hänsyn till RUT-avdraget, vilket kan ge dig ett avdrag på arbetskostnaden för flyttfirman. FLYTTFIRMA - Flyttlass - Alla dina saker

Planera när du flyttar ut och in 

Det är vanligast att flytta ut ur sin bostad för att flytta direkt in i den nya bostaden. I vissa fall är det dock inte möjligt. Kanske behöver du någon slags mellanförvaring. Om du är i den situationen bör du lösa det problemet i god tid innan flytten, så du har någonstans att förvara dina saker. Du kan antingen behöva hyra ett förråd eller ta hjälp av familj eller vänner. 

Börja flyttrensa i god tid 

Förutom att börja packa i god tid är det först bra att flyttrensa. Vi människor tenderar att samla på oss saker som ligger och skräpar. Att packa hela hemmet tar därför oerhört lång tid. För att packningen ska bli lite enklare kan du rensa bort sådant du inte vill behålla först. Gå igenom alla dina ägodelar och fundera på vilka saker du vill flytta med dig till din nya bostad. Genom att rensa bort saker innan du flyttar kommer ditt flyttlass bli mindre och flytten kommer vara enklare och gå smidigare. Börja rensa i utrymmen som du vet med dig har en del saker du inte använder dig av. Källare, förråd och garderober brukar vara platser där saker och ting slängs in i all hast. Börja rensa i dessa utrymmen för att sedan gå vidare med andra utrymmen. Du kan lägga saker i förslagsvis följande kategorier: 

  • Behålla 
  • Ge bort till vänner och familj 
  • Sälja på blocket eller via andra plattformar 
  • Skänka till välgörenhet eller second hand 
  • Slänga, återvinna på soptippen