Tandhälsa – enkelt att få ett vackert leende! 

Vill du också ha ett vackert leende? Att hålla dina tänder snygga, friska och starka är egentligen inte svårt – men det tar några minuter extra i anspråk vid läggdags och kanske fler tillfällen. 

Enkla tips för ett vackert leende 

Den dominerande orsaken till tandlossning och karies är att du inte håller rent i din mun. Här kommer några skötselråd på hur du kan hålla dina tänder rena och friska, med tandblekning hemma direkt.


Borsta tänder två gånger per dag .
 

Använd fluortandkräm och “gnuggmetoden” med borsten lite snett uppåtriktad mot kanten mellan tandkött och tand. Borsta med små gnuggande tag. Skölj inte munnen efteråt, låt fluoret verka. Känn efter med tungan att tänderna är rena. Om ytan är sträv behöver du borsta mer. 

Gör rent mellan tänderna 

Använd tandtråd, mellanrumsborste eller tandstickor för att göra rent mellan tänderna. Prata med tandläkaren eller tandhygienisten om vad som kan passa dig. Plack (bakteriebeläggning) som fastnar mellan tänderna går oftast inte att komma åt med vanlig tandborste, dessa kan göra att tandköttet blir inflammerat och att du får dålig andedräkt. Tandköttet kan blöda om du inte gjort rent på länge, då ska du fortsätta med rengöringen och blir det inte bättre behöver du rådfråga din tandläkare. 

Småät inte 

Vatten är en utmärkt dryck för tänderna. Småät inte hela dagen om du vill hålla tänderna friska. Man kan generellt säga att det som fungerar för din kropp också är bra för tänderna. Planera dina måltider. Dålig kost och oregelbundenhet i matintaget är några av de största orsakerna till tandproblem. Undvik socker – tänk på att en del drycker har socker i sig men också frätande syror som kan göra att tänderna eroderar. 

Undvik rökning 

Rökning kan orsaka flera olika skador på kroppen, man riskerar också att tänderna lossnar. Nikotin orsakar att blodkärl drar ihop sig och försörjningen av blod till slemhinnorna i munnen försämras. De som råkar ut för tandlossning är till största delen rökare. 

Gå till tandläkaren regelbundet 

Besök tandläkare regelbundet, ofta kan de kalla dig “per automatik”. Det kostar mindre om du sköter dina tänder och du kan känna dig trygg. 

Krypande tandkött 

Om tandköttet blir inflammerat kan det också dra sig tillbaka, det gäller att hålla rent från plack. Om du regelbundet gör rent från tandsten mellan tänderna blir tandköttet fast och ljusrosa. Det ser friskt ut när du ler. Om du råkat ut för tandsten kan tandköttet läka och på nytt bli fast om du tar bort tandstenen. 

Blåsor i munnen 

Ibland kan man få en blåsa av att man av misstag biter sig i munnen, men det kan också orsakas av stress, allergi, något man äter eller vitaminbrist. Detta är ärftligt. Om någon av dina föräldrar haft blåsor kan du också råka ut för det. Det finns receptfria medel att köpa, prova detta först. Blåsor kan göra ont, om de inte försvinner på 2-3 veckor ska du visa upp dem för din tandläkare. 

Källförteckning: 

http://www.alltomtänder.nu/node/11 

https://www.smile.se/tandvardsskola/munhalsorad/